Pinzellades sobre els resultats del 25N a Tarragona

De les eleccions al parlament de Catalunya a la circumscripció de Tarragona el primer que destaca és l’augment de la participació en un 9,5% respecte als anteriors comicis situant-se en un 66,29%, tot i que és la més baixa de Catalunya.

Per altra banda també destaca el fet de la gran disminució de candidatures que s’han presentat a aquestes eleccions. En aquest sentit, el 2010 es van presentar 33 candidatures front a les 16 d’aquest 2012. Aquest fet es deu a que les eleccions al Parlament de Catalunya es regeixen per la llei electoral espanyola al no tenir una normativa pròpia. Així, aquesta llei espanyola va ser reformada el 2011 articulant que qualsevol partit, federació o coalició que no tingui representació al Parlament ha de recollir una sèrie d’avals, concretament el 0,1 dels electors inscrits en el cens electoral de la circumscripció a la que es presentin. En el cas de Tarragona s’havien d’aconseguir al voltant de 550 signatures. A més a més, en aquestes eleccions es va comunicar aquesta qüestió 7 dies després d’haver començat el període electoral. Aquest fet és una nova retallada en el ja antidemocràtic sistema electoral espanyol i un atac a la pluralitat.  
Pel que fa als resultats tenim que el vot en blanc ha disminuït d’un 2,68% a un 1,77% i el vot nul ha augmentat lleugerament d’un 0,97% a un 1,25%. En quant a la repartició dels 18 escons  que estaven en joc 7 han correspost a CiU, 3 per a ERC, el PP i el PSC, 1 a C’s i 1 a ICV-EUiA. En quant al percentatge de vots CiU ha estat la força més votada amb un 31,73%, la segueix ERC amb un 15,09%, el PP amb un 14,97%, el PSC amb un 13,57%, C’s amb un 7,28% i ICV-EUiA amb un 6,85%. De les forces polítiques que no han tret representació destaca la CUP-Alternativa d’Esquerres amb el 3,58% del vots, seguida de S.I. amb el 1,53% i PxC amb el 1,14%.
Amb aquests resultats destacar que  la abstenció segueix sent l’opció majoritària situant-se en el 33,71%. Per altra banda hi ha hagut una caiguda de més del 8% en els vots que ha rebut CiU el que fa que hagi perdut dos escons. Sembla ser que no ha colat l’estratègia d’aquest partit en fer passar al seu candidat a president de la Generalitat com “El messies” del poble català, i que les seves polítiques públiques regressives en drets socials i repressives front a la dissidència li han passat factura. També en aquests comicis destaca la forta pujada d’ERC amb un 6,58% més de vots, la qual la col·loquen com a segona força a la circumscripció, seguida del PP i el PSC. Aquests dos darrers partits s’igualen en número d’escons amb ERC però tenint cadascun d’ells una trajectòria ben diferent. Per una banda el PP trau rèdit de la demagògia espanyolista i augmenta en un 1,6% el seu total de vots, mentre que el PSC perd més d’un 4,5% dels seus vots el que li fa perdre un escó i ja pot donar gràcies. Així mateix, ressaltar la forta pujada de C’s que augmenta els seus vots en un 4,55% i passa a obtenir un escó a la circumscripció de Tarragona gràcies al seu discurs espanyolista, al seu populisme contra els polítics i l’amplia cobertura que ha rebut per part d’alguns mitjans. Tampoc ens hem d’oblidar de l’alça d’ICV-EUiA, que ha augmentat el seu percentatge de vot en un 1’77%, tot i que no suficient per donar un salt de qualitat i, així mateix, se’l continua veient com un partit convencional dins del sistema tradicional de partits.
Finalment pel que fa a les forces polítiques sense representació, les quals en són 10, fer uns breus comentaris. Primer ressaltar la forta caiguda de Solidaritat en gairebé dos punts percentuals així com de la candidatura xenòfoba PxC que ha perdut prop de la meitat dels seus vots, encara que això no ens ha de fer baixar la guàrdia respecte d’aquesta darrera formació. Després destacar els bons resultats electorals de la CUP-AE, una candidatura alternativa (1) lligada als moviments socials que tot i no haver obtingut representació ha realitzat una bona campanya per arrelar-se al territori i continuar sumant esforços. Esforços sobre els que partits sectorials com el Pacma i Pirates, entre d’altres, caldria que reflexionessin.            
(1)   Veure l’article: “Què votaràs el 25N?”

Comentarios

Publicaciones más populares

Derechos Humanos, derechos fundamentales

Cooperación al desarrallo y alternativas a la crisis

Crónicas Covid_19 (IV)