Ells o nosaltres. Com construir l’alternativa a la dictadura dels mercats?


“Cal reduir el dèficit públic mitjançant l’aplicació de polítiques d’austeritat i reformes estructurals i cal fer front al deute perquè així ho exigeixen els mercats, sinó no hi haurà la confiança dels inversos i per tant no hi haurà ni recuperació ni generació d’ocupació ”.
Aquesta és la doctrina que impera en els nostres dies i és la causa per la qual s’imposen tota una sèrie de mesures d’austeritat (retallades) i de reformes estructurals tals com les darreres reformes laborals, de les pensions, reformes fiscals regressives, etc. És també l’excusa perfecta per a que els grans centres de poder, la banca i les grans empreses privades, infligeixin una derrota històrica al mon del treball i als drets públics. És en definitiva el capitalisme en la seva darrera versió: la neoliberal.     
Però, arribats a aquest punt caldria fer-se tot un seguit de preguntes: Qui ha generat aquest deute? Què entenem per mercats en el context socioeconòmic i polític actual? Com funcionen? A quins interessos responen? Quines polítiques públiques s’apliquen per satisfer les seves demandes? Quines institucions utilitzen per aplicar aquestes mesures? Quines conseqüències tenen aquestes imposicions per a la majoria de la societat?
Aquestes i moltes altres preguntes són les que ens podem fer quan parlem dels mercats, del deute i de la troika.  Però com podem fer front a aquest tipus de mesures que estan portant a un augment de la pobresa i de les desigualtats socials allà on s’imposen? Hi ha alternatives a aquesta dictadura dels mercats? És suficient la mobilització social per aturar la destrucció del que anomenaven Estat de Benestar? Cal una major coordinació de les lluites per fer front a la degradació i precarització del món del treball? És necessari un front social ampli per aturar les retallades i revertir-les? Cal també un front polític com a instrument contra l’austeritat i les polítiques que implica? Com combatem l’Europa del capital? És possible una confluència amplia de forces d’esquerra sobre una base programàtica i estratègica de ruptura? És possible construir una força majoritària de ruptura i no de gestió?   
De tot això i més en parlarem i debatrem aquest dijous a les 19h al local del sindicat USTEC (c\August nº21, entresol 1) a Tarragona amb l’Albert Lopez d’Esquerra Unida i Alternativa, amb el Jordi Martí de la CUP i amb el Josep Maria Antentas de Revolta Global. 

Comentarios

Publicaciones más populares

Derechos Humanos, derechos fundamentales

Cooperación al desarrallo y alternativas a la crisis

Crónicas Covid_19 (IV)