Vaga indefinida a les Illes Balears: lluitar també és educar

La lluita que s’està duent a terme a les Illes Balears a través d’una vaga indefinida de docents és tot un exemple de dignitat i de solidaritat. Una lluita convocada per l’Assemblea de docents (1) i seguida per la majoria sindical de Balears que esta sent sostinguda en el temps i massiva en quant a les xifres, que ha sabut implicar a tota la comunitat educativa, inclosos l’alumnat, els pares i mares i a bona part de la ciutadania a través d’un procés assembleari des de baix.
Una lluita que esta rebent mostres de solidaritat des de molts indrets de Catalunya, del País Valencià i de la resta de l’Estat Espanyol, ja sigui a través d’aportacions a la caixa de resistència (2) o a través d’actes de solidaritat i de suport mutu. En aquest sentit, molts col·lectius i organitzacions diverses estan realitzant activitats per recaptar diners, així mateix persones a títol individual i fins i tot personalitats del món de la cultura i de l’esport estan aportant fons o donant obres per a recaptar-ne. Així, amb dues setmanes de vaga ja s’han recaptat més de 220 mil euros per mantenir el pols amb el govern del PP balear. 
Una lluita que s’ha construït mitjançant una participació i deliberació col·lectiva, amplia, plural i unitària que es va concretar en la constitució de l’assemblea de docents i que d’aquesta i del seu treball va néixer la convocatòria de vaga indefinida. Una assemblea que es va posicionar clarament en contra del decret del Tractament Integral de Llengües (TIL) que és un atac frontal al català, però que no es va oblidar ni de la LOMCE ni de les continues retallades en educació ni en altres sectors públics.      
Una lluita amb multitud d’accions reivindicatives, piquets informatius, concentracions i mobilitzacions massives com les del passat 29 de Setembre on centenars de milers de persones van omplir els carrers en defensa del català i dels drets laborals i educatius essencials per una educació pública, laica i democràtica de qualitat. Però, com es obvi, una lluita com aquesta no és un camí de roses ja que el govern de Bauzá utilitza els mitjans de comunicació públics per difamar i mentir sobre els i les vaguistes, alhora que s’han reprimit laboralment a directors, s’han produït retencions arbitraries d’estudiants per part de la policia, s’han realitzat amenaces d’elaboració de llistes negres, etc. Les consignes del prepotent govern balear semblen clares: intransigència en quant a les reivindicacions de la comunitat educativa i repressió a la gent que lluita. En aquest sentit no queda altra que donar tot el nostre suport i solidaritat per a què aquesta lluita es pugui sostenir en el temps fins que l’assemblea de docents aconsegueixi les seves demandes (3).  
Finalment cal aprendre d’aquesta lliçó de dignitat i solidaritat que, tot i que aconsegueixi o no les reivindicacions docents, és un clar exemple d’empoderament popular i de com plantejar una lluita social per un dret públic essencial. És per això que hem de continuar mostrant la nostra solidaritat envers la vaga indefinida de docents a les Balears i traslladar la seva manera de fer i de construir-se a la resta de territoris i sectors, començant per la vaga general educativa del proper 24 d’Octubre contra la LOMCE, sense tampoc oblidar a casa nostra les reivindicacions i mobilitzacions contra la LEC. Per tot això lluitem pels nostres drets i solidaritzem-nos amb la vaga indefinida de docents de les Illes Balears, perquè la seva lluita és la nostra lluita.  

(2)   Número de compte de la caixa de resistència 2056-0009-74-4102003418 Caixa Colonya (a nom de l'Obra Cultural Balear)
(3)   En aquest enllaç pots veure la Plataforma reivindicativa de l’Assemblea de docents.

Comentarios

Publicaciones más populares

Derechos Humanos, derechos fundamentales

Cooperación al desarrallo y alternativas a la crisis

Crónicas Covid_19 (IV)