Municipals 2015: Guanyem el Bé Comú


Comença la campanya electoral pels comicis municipals del maig de 2015. Unes eleccions que a moltes ciutats contaran amb candidatures amplies per la transformació social, no així a Tarragona (1).
Diverses candidatures “En Comú” (2) com la de Barcelona encapçalada per Ada Colau o les de Valencia i Saragossa i d’altres com Ahora Madrid, Marea Atlàntica, Udal Berri i més compten amb el suport d’una majoria de les forces d’esquerres i de milers de persones il·lusionades en que juntes SI ES POT.
Un exemple clar és el de Barcelona En Comú on hi participen Guanyem, Podem, Procés Constituent, ICV-EUiA, Equo i molta gent no vinculada directament a cap partit. Una candidatura a la que la darrera enquesta del CIS dóna la victòria (3) i d’altres li donen un empat tècnic amb la candidatura de CiU encapçalada per Xavier Trias. Una victòria a la capital catalana de Barcelona En Comú o si més no un molt bon resultat podria obrir una dinàmica inèdita fins ara que no només fos l’avantsala d’un sotrac del tauler polític a nivell català i espanyol sinó d’un canvi real favorable a les majories socials, és a dir, a les classes populars i treballadores que més estan patint la crisi.
Així mateix a Catalunya a més de les candidatures “En Comú” hi ha molts altres espais de confluència on hi participen conjuntament diversos partits, moviments socio-polítics, activistes i veïnat. Així doncs tindríem diferents candidatures conformades per la Cup i el Procés Constituent, com és el cas de capgirem Vic, Sitges, etc.; altres com Som Poble al Vendrell on hi són la Cup, el Procés Constituent i EUiA i/o d’altres com Movem Tortosa o Movem Reus-Assemblea oberta. Unes candidatures són més pròximes a la Cup, altres més a ICV-EUiA i altres estan sota el paraigües de Podem, és a dir, candidatures municipalistes més o menys amplies amb variabilitat dels actors que hi participen, que en molts municipis estaran en disputa d’una part d’un mateix electorat.  Si més no totes elles es defineixen com espais de participació oberta també per a la ciutadania no vinculada a cap partit però que té ganes d’implicar-se per canviar la realitat i fer una nova política ètica, oberta i transparent al seu municipi i que esta per la ruptura amb la forma i el fons de la política representativa actual. Per algunes d’aquestes candidatures tindrà més pes la qüestió nacional, per altres la qüestió social i per algunes ambdues reivindicacions han d’anar lligades per fer efectiu el dret a decidir com a dret democràtic irrenunciable junt amb la concreció del model socio-econòmic.   
Aquestes candidatures són una suma d’esforços col·lectius que multipliquen les possibilitats electorals d’accedir als ajuntaments en un context d’indignació, malestar i cabreig amb l’evolució de la situació política, social i econòmica. Unes candidatures que conviuen en un temps de recomposició i reestructuració de l’esquerra (i de la dreta) i que no han d’oblidar mai d’on vénen ni desconnectar-se del carrer, ni dels interessos dels i les de baix ja que una victòria electoral no serà una victòria política sense l’organització popular i la  mobilització social (4). Unes candidatures que continuen el relat del 15M, de les Marees i de les PAHs però que no pretenen (ni ho han de fer) representar aquests ni altres moviments socials sinó que plantegen la necessitat d’entrar amb força a les institucions per posar-les al servei dels interessos dels i les de baix.
Els codis ètics, la participació, la no professionalització de la política, la transparència, l’assemblearisme, el treball pel bé comú, la pluralitat, els plans de mesures urgents de rescat a la ciutadania, entre d’altres, són alguns dels denominadors comuns d’aquestes candidatures per a les eleccions del 24 de maig. Uns comicis que poden aprofundir i reforçar l’actual dinàmica de treball des de baix en la lluita pel Bé Comú i en la possibilitat de l’obertura de processos constituents per decidir-ho tot. Fem-ho possible.
(1)   Veure el comunicat de Tarragona en Comú en el que la plataforma electoral explica la decisió de no presentar-se a les eleccions municipals.  
(2)   Veure mapa “En Comú” amb les diferents candidatures agermanades a nivell de tot l’Estat espanyol.
(3)   Veure l’article de El.Diario.es: “Ada Colau guanyaria les eleccions de Barcelona, segons el CIS

Comentarios

Publicaciones más populares

Derechos Humanos, derechos fundamentales

Cooperación al desarrallo y alternativas a la crisis

Crónicas Covid_19 (IV)