MUNICIPALS 2015 A TARRAGONA – L'HORA D'OMPLIR LES URNES

Recta final de la campanya de les eleccions municipals del 24 de maig. A Tarragona les diferents enquestes donen un ple amb 6 i/o 7 grups municipals. Uns resultats que obririen la porta a les negociacions en una geometria variable per a la formació d’un govern «estable» a la ciutat (1).
Aquestes eleccions seran la constatació que el sistema de partits actual saltarà pels aires i nous i/o renovats actors polítics irrompran amb força a les institucions municipals, entre d'altres. En aquest sentit Tarragona no serà una excepció ja que amb tota seguretat ERC tornarà a entrar al consistori i tot apunta a que Ciutadans ho farà amb molt força, fins i tot amb possibilitats de convertir-se en la segona opció més votada. Així mateix una candidatura transformadora i rupturista com la CUP té opcions reals d’entrar al ple municipal.
Les enquestes també auguren un manteniment de la representació d’ICV-EUiA i inclús algunes li donen dos regidors. Sobtaria aquest bon resultat després del paper d'ICV en el desenllaç final de la candidatura de Guanyem-Tarragona En Comú (1). Una candidatura que al no presentar-se suposarà en la pràctica uns millors resultats per al PSC, donarà oxigen a ICV-EUiA, i deixarà un espai buit als barris que molt probablement recollirà Ciutadans que tot i tenir un programa totalment a les antípodes del de Guanyem-Tarragona En Comú aprofundirà en el discurs de la regeneració política, la transparència, la participació i contra la corrupció. Aquests factors, el seu salt a l'arena mediàtica de les cadenes estatals i l'interès dels poders econòmics d'utilitzar-lo com a recanvi li auguren un gran resultat que res tindrà a veure amb el desastre de les eleccions del 2011 (2). Així mateix, no esta clar quines són les possibilitats d'una formació nítidament municipalista com Ara Tarragona, marginada en els debats electorals i no tinguda en compte en la majoria de les enquestes.
En quant a la qüestió nacional i les municipals ERC i la CUP queden com a úniques forces que reivindiquen clarament la independència a Tarragona ja que CiU s'ha desmarcat i sembla ser que no li interessa massa la qüestió en la campanya tarragonina. En aquest sentit el candidat convergent, Albert Abelló, s'ha cuidat molt de no esmentar la independència tot i que en els darrers dies de campanya s'ha pronunciat per obligació en el sentit de que estaran al costat del Parlament en el procés sobiranista, un breu gir en el discurs per no deixar tot l'espai a ERC i en menor mesura a la CUP.
Pel que fa al PP i el seu alcaldable fan campanya per “la Tarragona Guanyadora” amb el discurs de la por intentant recollir el rèdit electoral que tan bé li ha funcionat al seu company de partit l'alcalde de Badalona. Uns altres que també copien el lema i el nom de Guanyem-Tarragona En Comú són la gent de Hartos.org que sota la marca blanca de Ganemos-Guanyem Tarragona es presenten a la ciutat aprofitant la confusió i el treball fet per altres. Sembla ser que tot si val en la política electoral.
Finalment la victòria del PSC sembla segura, al igual que el previsible daltabaix de CiU i PP i l'entrada de forces que no estan en l'actual plenari. Ballesteros i la seva Tarragona positiva perdran vots i regidors i de ben segur hauran de buscar un o dos socis de govern o, si més no, aconseguir ser investit alcalde per després governar en minoria tot i que amb un possible govern feble i tal volta inestable tot i que amb una oposició molt fragmentada i amb poques possibilitats de fer un front comú que desbanqui a l'actual alcalde. Però per la resolució d'aquestes incerteses així com per saber si bufa un nou vent o no caldrà esperar als resultats d'aquest diumenge.
(1) Cal tenir en compte qui fa les enquestes ja que poden crear tendència a favor d’uns interessos determinats així com molts cops no apropar-se a la realitat posterior.
(2) Veure comunicat de Tarragona En Comú respecte a la no presentació a les eleccions municipals.

Comentarios

Publicaciones más populares

Derechos Humanos, derechos fundamentales

Cooperación al desarrallo y alternativas a la crisis

Crónicas Covid_19 (IV)