Un full de ruta per construir la República Catalana del 99%


En el context actual, tan convuls alhora que canviant, la meva posició a l’assemblea general extraordinària (1) del Procés Constituent (PC) del passat 14 de juny va ser la de donar suport a la proposta de la companya Teresa Forcades, una proposta estratègica que va en la línia del manifest fundacional del Procés Constituent (2) amb l’excepció que ara la Teresa estaria disponible per encapçalar una candidatura de confluència i de ruptura. En aquest sentit i després de les eleccions del passat 24 de maig s’ha obert una finestra d’oportunitat per a que la proposta fundacional del PC d’articular una candidatura el més amplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya per obrir un procés constituent sigui més factible que mai.
Però per fer-ho possible cal donar-li la volta al procés sobiranista i que no sigui el president Mas i CiU qui l’encapçalin. Uns governants que es van fer enrere quan va ser l’hora de desobeir amb el 9N i tirar endavant la consulta pactada amb les altres forces polítiques. En aquest context senyalar que molta gent parla ja d’articular un procés constituent català, però de facto cal adonar-se que l’Artur Mas ja l’esta fent des del 2010. Durant aquests darrers 5 anys el president i el seu govern han imposat unes mesures austericides que han empobrit a la majoria de la població catalana. Retallades dels pressupostos en milers d’euros en sanitat, educació, serveis socials o cooperació per al desenvolupament són alguns dels àmbits més significatius d’aquestes mesures antisocials, però també la venta del patrimoni públic al millor postor, sense oblidar la continua criminalització de la pobresa i la repressió de la protesta. No obstant, a dia d’avui, Artur Mas és l’únic governant de la UE que continua en el poder després d’imposar aquestes mesures  d’austerici i de retallades de drets que tant de sofriment han comportat, comporten i comportaran per a la majoria si no els fem fora. Arribats a aquest punt cal preguntar-se per què Mas continua encapçalant el govern de la Generalitat i CiU governant?  
És imprescindible trencar amb la lògica de que Artur Mas és l’únic que pot liderar el procés sobiranista. El seu full de ruta és una fugida cap a endavant per aprofitar el moviment independentista per perpetuar-se en el poder i així seguir legislant a favor dels seus propis interessos i la seva classe social. Cal doncs articular una majoria alternativa, és a dir, una confluència amplia d’esquerres per l’obertura d’un procés constituent català unilateral, popular i des de baix que només respongui als interessos dels catalans i catalanes, independent de qualsevol altre procés que es pugui donar a la resta de l’Estat espanyol. Un procés constituent català unilateral que inclogui un referèndum sobre la independència i així decidir sobre quin nou model d'Estat, de país i d'ordenació soci-econòmica volem.
Cal doncs la construcció d’ un espai de confluència rupturista a Catalunya, rupturista en el contingut i les formes. Que incorpori noves formes de fer política i codis ètics d’obligat compliment però que inclogui també dins d’un horitzó de justícia social un pla de xoc d’aplicació urgent per rescatar a la ciutadania més vulnerable. Un espai que ha de ser de confluència a nivell electoral però també al carrer en l’autoorganització popular i en les mobilitzacions.
És doncs imprescindible construir una candidatura amplia amb vocació de majoria que pugui articular un full de ruta per construir la República Catalana del 99%, una Catalunya que sigui favorable als interessos de les classes populars i treballadores on la sobirania sigui plena i puguem decidir-ho tot.
JUNTES SI ES POT
(1)   Veure el vídeo de l’assemblea general extraordinària - #FemProcés

Comentarios

Publicaciones más populares

Derechos Humanos, derechos fundamentales

Cooperación al desarrallo y alternativas a la crisis

Crónicas Covid_19 (IV)