La partida de Rajoy


Passats dos mesos des de les eleccions del 26J Mariano Rajoy, a proposta del Rei, s’ha decidit a presentar-se a un ple d’investidura que tindrà lloc aquest 30 d’agost. Els populars compten amb el suport de Ciutadans i Coalició Canaria, sumant entre els tres 170 escons. Uns suports insuficients ja que a Rajoy li falten 6 vots favorables per obtenir la majoria absoluta en la primera votació (la meitat més un dels diputats) o 11 abstencions per a la majoria simple en la segona votació (més vots a favor que en contra).

Amb aquesta situació s’ha intentat instaurar el fals dilema de “o investidura de Rajoy en aquest ple o eleccions el 25 de desembre”. Aquest discurs, interessat i magnificat per mitjans afins als populars, és un frau ja que si ara no hi ha investidura queden dos mesos per a que Rajoy o altres candidats ho intentin. Al respecte i si Rajoy fracassa en aquest primer intent els resultats de les eleccions basques i gallegues que es celebraran el proper 25 de setembre poden ser decisius. Per una banda un mal resultat del PSOE intensificaria la crisi interna del partit i podria fer que els abstencionistes imposin les seves tesis. Per altra banda, si el PP  fos decisiu als comicis bascos els de Rajoy podrien atreure al PNB cap al sí en una nova votació d’investidura si els nacionalistes bascos necessitessin el suport dels populars per mantenir-se al capdavant del govern.

En quant al PSOE, la seva defensa del triple no -a la investidura de Rajoy, a un govern alternatiu i a unes terceres eleccions- és una postura inviable ja que les tres posicions són incompatibles entre si i en breu els de Sánchez hauran de pronunciar-se.  Un pla B que Sánchez desvetllarà en el proper Comitè Federal del PSOE si la investidura de Rajoy és fallida. Una situació en que els partits hauran d’analitzar els diversos escenaris abans d’anar a unes terceres eleccions. Al respecte, podria ser que al PSOE li interesses una primera investidura fallida per després argumentar més fàcilment que per “responsabilitat d’Estat” facilita la investidura de Rajoy o, per contra, per explorar l’opció d’articular un complex govern alternatiu tal com defensa Unidos Podemos o, finalment, res de tot això i la posició dels de Sánchez és la d’anar a terceres eleccions per intentar mantenir-se en la direcció del seu partit.  

La partida d’escacs continua però poc a poc els populars, amb Rajoy al capdavant, van movent fitxes per articular una possible majoria, amplia y estable, per al que sembla un pacte de govern o de legislatura que aprofundirà en el full de ruta recentralitzador i en el programa de polítiques d’ajust i de desmantellament del ja malmès Estat de benestar. 

[Article publicat al Diari de Tarragona en l'edició de dilluns 29 d'agost

Comentarios

Publicaciones más populares

Derechos Humanos, derechos fundamentales

Cooperación al desarrallo y alternativas a la crisis

Crónicas Covid_19 (IV)