Eleccions presidencials als EEUU: Trump Vs Clinton


Les eleccions presidencials dels EEUU per succeir a Barack Obama tindran lloc el proper novembre. El república i imprevisible Donald Trump i la demòcrata i impopular  Hilary Clinton pugnen per ocupar la Casa Blanca després d'unes primàries que han mostrat el rebuig dels electors a la classe política dels partits tradicionals.

A la Convenció Republicana del passat juliol Trump va ser nominat com a candidat per a president després d’obtenir una majoria amplia de delegats en les primàries del partit. Contra tot pronòstic el magnat immobiliari i famós personatge televisiu es va convertir en el candidat republicà. La combinació d'una retòrica racista amb un programa econòmic nacionalista ha permès a Trump guanyar-se l'elecció tot i tenir a l'aparell del partit republicà en contra. Per la seva banda Clinton va ser nominada com a presidenciable en la Convenció Demòcrata després d'unes primaries molt disputades amb el senador Bernie Sanders. El suport a Clinton de la direcció demòcrata i dels mitjans de comunicació convencionals va influir en l'elecció final davant d'un Sanders que va aconseguir articular un moviment radical i popular sense precedents amb un discurs obertament socialista, antiausteritat i per la justícia social. 

Trump no té una infraestructura organitzativa sòlida i continua amb el seu estil de campanya, racista, misògina i nacionalista, que tant agrada a la dreta blanca però que l'allunya de molts electors. Veurem com evoluciona la seva campanya i si és capaç d'obtenir més fons, suports i voluntaris i afermar el vot tradicional del seu partit, blanc i conservador. El magnat intenta centrar el debat polític en un discurs de la por criminalitzant als immigrants, en els atacs a l'establishment i en una política de replegament nacional, econòmic i identitari, condensat en el lema “Feu que Amèrica torni a ser gran”

Clinton i el partit Demòcrata s'afanen a recompondre la fractura dins del seu partit i entre el seu electorat. Al respecte Obama declarava a Clinton com a garant del seu llegat i aquesta rebia el significatiu suport de la senadora Elizabeth Warren, icona de l'esquerra en el partit i, finalment,  Sanders manifestava el seu recolzament a la candidatura de Clinton assegurant que “faré tot el que pugui per assegurar que serà la futura presidenta dels EEUU”. A canvi, la candidata ha incorporat al seu programa un pla de millora de la sanitat i el compromís de pujar el salari mínim. No obstant, no es pot obviar que Clinton és la candidata preferida i representant de l'establishment econòmic i polític. Una situació que fa que el moviment articulat al voltant de  la candidatura de Sanders a les primàries es debati entre el vot útil a Clinton davant la possibilitat d'una victòria de Trump o el suport a  Jill Stein del Partit Verd. Un partit a l'esquerra dels demòcrates que alhora esta rebent moltes pressions per a que recolzi a Clinton.        

La campanya entra en la seva recta final, menys de dos mesos en els que els esforços dels dos candidats es redoblaran per convèncer a l'electorat. Clinton és la favorita i va per davant en les enquestes però Trump escurça distàncies i es troba al voltant dels 4 punts per sota. La presidència de la primera potencia mundial esta en joc i l'elecció és entre la continuïtat de l'establishment actual o  un gir radical a la dreta.   

 [Pots llegir l'article en castellà aquí]

Comentarios

Publicaciones más populares

Derechos Humanos, derechos fundamentales

Cooperación al desarrallo y alternativas a la crisis

Crónicas Covid_19 (IV)