La Casa Blanca en jocSuperats els tres debats televisius, on els cara a cara entre Trump i Clinton han estat molt durs i en alguns moments grollers, la candidata demòcrata afronta reforçada el tram final de la  carrera cap a la Casa Blanca, on només un revulsiu que no arriba podria fer remuntar al candidat republicà.

La filtració d’una gravació amb comentaris sexistes de Trump i les acusacions contra ell d’assetjament sexual estan afonant en les enquestes al candidat republicà que ja es situa 7 punts per sota d’una candidata demòcrata que lidera els sondejos en la majoria dels estats que decidiran les eleccions.  Aquesta situació ha obert la possibilitat d’un triomf de Clinton en feus republicans com els estats de Utah, Arizona, Missouri i Giòrgia així com de l’ascens dels candidats independents. A més, moltes figures republicanes prominents han retirat el seu suport a Trump. Un Trump que fa dies que sembra dubtes en l’electorat dient que les eleccions estan manipulades i, fins i tot, en el darrer debat es va negar a contestar si acceptaria o no els resultats de les eleccions presidencials del proper 8 de novembre.  A més, el candidat republicà espanta a les cada cop més decisives minories. En aquest sentit Trump (1) va prometré que construirà un mur a la frontera amb Mèxic, que deportarà els milions d’irregulars i va dir que aquests són violadors i delinqüents. 

Pel que fa a la favorita, Clinton rep més suports pel vot anti-Trump que no pas per la seva figura ja que és una candidata poc estimada pels seus lligams amb les elits de Wall Street i les grans corporacions i per ser part de l’establishment de Washington, és a dir, una política professional de la que avorreix la societat dels EEUU. Clinton fuig de manual, intenta no cometre cap errada i no diu res sobre el cas polèmic dels correus personals amb contingut classificat que la persegueix durant tota la campanya. L’estratègia del partit demòcrata continua sent la d’atreure el vot identitari de les minories, hispans i afroamericans, i de la majoria social, dones, obviant les classes socials com a factor essencial d’estructuració de la societat. L’empobriment continuat de la classe treballadora i el malestar d’aquesta amb els polítics de Washington és d’on el populisme de Trump dirigit a la classe treballadora blanca obté els seus màxims suports.   

Tot sembla indicar que Clinton guanyarà però durant aquest any ja hem tingut sorpreses majúscules com la victòria del Brexit o la del No a l’acord de Pau a Colombia. Trump, malgrat les enquestes, és imprevisible en un context de crisi social, d’augment de les desigualtats i de desafecció ciutadana cap als polítics tradicionals.      

(1) Veure l'article: "Eleccions presidencials als EEUU: Trump Vs Clinton"

[En castellano aquí
[Article publicat en la seva versió ne castellà al Diair de Tarragona el dimecres 26 d'octubre de 2016]

Comentarios

Publicaciones más populares

Derechos Humanos, derechos fundamentales

Cooperación al desarrallo y alternativas a la crisis

Crónicas Covid_19 (IV)