Nou cicle per al canvi polític


La recuperació econòmica de Rajoy és una il·lusió, 5 anys després de la seva arribada a la Moncloa l’atur segueix en una de les xifres més elevades de la UE, les desigualtats socials continuen augmentant, el deute públic és insostenible i les retallades no es reverteixen -exigint Brussel·les noves mesures d’austeritat-. Amb aquest difícil context socio-económic ha arrancat un nou cicle polític després de que el PSOE i Ciutadans facilitessin la continuïtat dels populars. Un nou cicle on s’ha passat del bipartidisme a un tauler polític amb quatre grans partits amb representació al Congrés, els quals hauran d’afrontar la crisi econòmica i la qüestió catalana com a reptes prioritaris de la legislatura, i on els moviments socials continuaran resistint a les polítiques neoliberals. 
L’enquesta de població activa (EPA) del quart trimestre de 2016 situa l’atur en un 18’63%, amb més de 4’2 milions de persones sense feina, el nivell més baix des del tercer trimestres de 2009. Unes dades que el govern del PP utilitza per vendre la seva millora econòmica. No obstant, aquesta reducció de l’atur s’ha frenat respecte al període 2014-2015 i es produeix sense crear gairebé ocupació. Una situació d’expulsió constant de milers de persones del mercat de treball i de precarització del mateix, sent la majoria dels nous contractes temporals i/o a temps parcial en una pràctica fomentada per les reformes laborals del PP i del PSOE. Així mateix, el nombre d’aturats de llarga durada s’ha disparat a un 56% i el risc de pobresa ha augmentat. En aquest sentit, l'informe d'Oxfam Intermón “Una economia pel 99%” publicat el gener de 2017 constata que el creixement econòmic de l'Estat espanyol només està beneficiant als més rics. Una recuperació econòmica en la que la bretxa de la desigualtat ha seguit augmentant en el que és un capitalisme clientelar al servei de les elits.
En relació a Catalunya s’ha engegat una suposada operació diàleg per part del govern espanyol mentre els tribunals continuen judicialitzant una qüestió que només es pot resoldre políticament, és a dir, negociant els termes per a la realització d’un referèndum vinculant, si no el xoc de trens i de legitimitats estan assegurats i les conseqüències són imprevisibles.
Davant d’aquests reptes la finestra d’oportunitat pel canvi social oberta pel 15M i pel moviment sobiranista català encara no s’ha tancat però corre el risc de fer-ho si no es trenca amb la il·lusió electoral i la concepció errònia de la maquina de guerra electoral. Un il·lusió que ha buidat els carrers durant el cicle electoral de 2015-2016. Les marees per l’educació i la sanitat pública, les diferents lluites laborals, les plataformes en defensa d’un habitatge digne, les coordinadores de pensionistes i les assemblees estudiantils, entre altres, són la base per a que qualsevol proposta política-electoral no es converteixi en un gegant amb peus de fang que s'enfonsi o capituli només arribi al govern, -que no al poder-, com en el cas de Syriza a Grècia.
Comença un nou cicle polític en el que les forces del canvi liderades per Podem han de ser l’oposició a la doctrina parlamentaria neoliberal, alhora que un instrument per a la remobilització sent lleials als moviments socials i partícips dels mateixos. Un peu a les institucions i mil als carrers articulant-se com un partit-moviment que encari els reptes majúsculs d'aquest nou període. 

[Una versió resumida d'aquest article va ser publicada al Diari de Tarragona el dilluns 6 de febrer de 2017]
[En castellano aquí]

Comentarios

Publicaciones más populares

Derechos Humanos, derechos fundamentales

Cooperación al desarrallo y alternativas a la crisis

Crónicas Covid_19 (IV)