L'error del 10N

Entrevista al Primera Columna de Canal 21.
Les quartes eleccions espanyoles en només quatre anys, que es convocaran per al proper 10-N, són conseqüència de la incapacitat de donar una resposta política al conflicte entre Catalunya i Espanya, així com del fet que els partits estatals no han assumit la nova realitat del multipartidisme, en què és necessari assolir pactes i formar governs de coalició. Així ho ha valorat este dilluns el politòleg benicarlando Jesús Gellida, durant una entrevista a Canal 21 Ebre. “Hi ha hagut un canvi en el sistema de partits, en què hem passat del bipartidisme a un nou escenari en què el PSOE no ha pogut arribar a acords, ni a dreta ni a esquerra”, ha exposat. Segons Gellida, fa mesos que Pedro Sánchez està buscant un relat per preparar una contesa electoral en la que creu que traurà uns millors resultats per no haver de dependre dels suports polítics amb què va guanyar la moció de censura que va servir per fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa. És a dir: sobretot, per no dependre dels vots dels partits independentistes.
Vídeo entrevista
Gellida també ha remarcat que és curiós com un govern en funcions, amb un PSOE en precampanya, serà qui haurà de gestionar la tensió que pot provocar la sentència del judici de l’1 d’Octubre. Per tant, haurà de donar resposta a les mobilitzacions i al suposat “tsunami democràtic” que podrien haver-hi com a reacció a la sentència. “Però també cal destacar que no volien un govern amb ministres d’Unides Podem; els poders fàctics i les empreses de l’IBEX-35 han mogut els seus fils perquè no volien un executiu amb ministres del partit de Pablo Iglesias”, ha dit.

El politòleg creu, però, que Unides Podem també es va equivocar quan va rebutjar l’última oferta de Sánchez. Com a mínim, perquè la final s’hauria vist si només era un farol del PSOE. Amb tot, Gellida opina que la jugada podria sortir-li malament a Sánchez, ja que el PSOE se’n refia de les enquestes prèvies a la repetició electoral. “Si no hi ha una remobilització del vot d’esquerra, podria pujar l’abstenció”, ha advertit. Segons Gellida, serà important veure si hi ha ‘efecte Errejón’ amb la irrupció del partit Más Madrid al panorama polític de l’Estat. Un moviment que busca mobilitzar els desencantats amb el PSOE i amb Unidas Podemos, per evitar que aquests vots es perdin. “Veurem les sumes que poden haver després del 10-N; tal volta és una irresponsabilitat, perquè ara també surten altres enquestes que parlen de l’empat dels blocs esquerra-dreta”, ha alertat. “Crec que, assessorat pels seus analistes, Sánchez ha pogut cometre un error històric per als seus interessos”, ha conclòs el politòleg.

Comentarios

Publicaciones más populares

Derechos Humanos, derechos fundamentales

Cooperación al desarrallo y alternativas a la crisis

Crónicas Covid_19 (IV)