La resistència

Entrevista al Primera Columna de Canal 21.


“Ens agradi més o menys, la revolució dels somriures ha arribat al final, i estem en una nova fase de resistència, i aquest nul o poc lideratge dels polítics independentistes catalans també propicia aquest descontrol als carrers”. Esta és la principal conclusió a la que arriba el politòleg Jesús Gellida, que este dijous ha analitzat per a Canal 21 Ebre el nou escenari que s’ha obert a Catalunya amb la sentència del Tribunal Suprem, l’onada de protestes pacífiques que ha convocat l’independentisme des de dilluns, i també els aldarulls que s’han produït en algunes ciutats del país.

Vídeo resum Vídeo entrevista sencera
En este sentit, Gellida ha atribuït l’esclat de la tensió social a la “frustració” i el “malestar per la sentència”, però també a la “desorientació política” del moviment independentista, sense descartar la possible presència d”‘infiltrats” entre els agitadors. “Hi ha frustració, indignació i malestar per aquesta sentència duríssima contra els líders polítics i socials”, ha remarcat Gellida, tot posant d’exemple la condemna de presó a la xertolina Carme Forcadell només pel fet de permetre el debat al Parlament. “Però també hi ha desorientació política i un discurs de l’odi que alguns partits han fomentat cada dia, i el tornarem a veure durant la campanya del 10-N”, ha advertit el politòleg. “Aquesta frustració i falta de direcció política, i la no resolució democràtica del conflicte, fa que la resistència no només siga inevitable, sinó imprescindible”, ha assenyalat.

Segons Gellida, “només calen petites espurnes” per encendre el conflicte, i tampoc ajuda la brutalitat policial, tant de la Policía Nacional com dels Mossos d’Esquadra. Així, caldria preguntar-se a qui beneficien les imatges de contenidors cremats, i analitzar per què es produeixen els aldarulls. El politòleg ha dit que Pedro Sánchez, pressionat pel PP i Ciutadans, “intenta capitalitzar des de la tribuna de la Moncloa la resposta als aldarulls”, i que sembla que no tindrà prou amb la condemna de la violència que ha fet Quim Torra: “Mai serà prou, i més tenint en compte que ve la campanya del 10-N, i que la tensió política i als carrers vindrà en augment”. En este sentit, Gellida ha lamentat el “cinisme” de Sánchez quan reivindica les manifestacions pacífiques, i resulta que fa dos anys que tant Jordi Sànchez com Jordi Cuixart són a la presó. Uns líders, els Jordis, que ara han sigut condemnats a nou anys de privació de llibertat per haver encapçalat manifestacions pacífiques. “El cinisme a l’Estat espanyol arriba a un punt insuportable”, ha remarcat.

Quant a les possibles sortides que té el govern català, Gellida ha advertit que serà complicat a curt termini, ja que la resposta no violenta però massiva continuarà en els propers mesos. Segons el politòleg, la revolució dels somriues s’ha acabat i ara el país ha entrat en una fase de “resistència”. Per això, ha demanat una “policia democràtica”, que amb la seua actuació no posi més llenya al foc, i que no es criminalitze a tot el moviment independentista. 

Comentarios

Publicaciones más populares

Derechos Humanos, derechos fundamentales

Cooperación al desarrallo y alternativas a la crisis

Crónicas Covid_19 (IV)